Meiju Niskalan mieltä vahvistava teos Kun syvään hengittäminen ei riitä palkittiin Kodiksamialla


Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon saa vuonna 2020 Meiju Niskala viisaasta, erikoisesta ja vahvistavasta kuva–sana-teoksestaan Kun syvään hengittäminen ei riitä (WSOY 2020).

Ainutkertainen, runollinen, ilmaisuvoimainen, värikäs, haikea ja koskettava on monitaiteilija Meiju Niskalan teos, jota ei ole helppo kuvailla sanallisesti - se tulisi itse kokea. Jokainen Kun syvään hengittäminen ei riitä -kirjan sivu on myös pieni värikäs juliste, jonka voi irrottaa ja kiinnittää seinälle muistuttamaan, ettei ihmisenä oleminen niin helppoa ole, mutta siitä selviää. ”Kasvan sinne, missä on tilaa.” Rohkeat, abstraktit maalaukset ja virkkeet lohduttavat, ymmärtävät ja paijaavat. ”Putoamista saa pelätä.” Teoksen syntyhistoria on mielenkiintoinen, mutta sitä ei tarvitse tietää, voi vain iloita, että on tällaisia kirjoja ja kirjailijoita. ”Tämä ei ole hätätila”.


Lohdulliset voima-ajatukset jättävät hyvän runon tavoin paljon tilaa lukijalle ja hänen elämäntilanteelleen. Kun syvään hengittäminen ei riitä on niitä teoksia, joita voi ostaa itselleen turvaksi tai läheiselleen viestiksi: en osaa sanoa nyt mitään, mutta tahtoisin sanoa sinulle niin kuin Meiju tässä kirjassa. Paljon menetyksiä kokenut osaa olla toiselle tukena ja ilona. On kiitettävä myös kustantajaa, joka on lähtenyt julkaisemaan erikoista, mihinkään valmiiseen laatikkoon sopimatonta kirjaa.


Meiju Niskala (1978) on yhteisötaiteilija, ohjaaja, ideoija, kirjailija ja vaikka mitä rohkeaa, hauskaa ja syvää. Hän voi tulla vastaan juhlanärhi päässään, rullata auki auki monisatametristä paraatimattoa tai sytyttää leikkejä ja löytöretkiä ohikulkijoiden sydämiin. Hän on kirjoittanut useita kokemuksellisia kaupunkikirjoja ja rakastetun romaanin 100 kirjettä Kuolleelle äidille (WSOY 2019).

 


Meiju Niskala. Kuva: Sami Perttilä WSOY

 

Kodiksamia-kirjallisuuspalkinto – 30 000 ohrankryyniä – ojennetaan Meiju Niskalalle arvokkaassa yksityistilaisuudessa sopivana hetkenä.

Vuoden 2020 muut Kodiksamia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat olivat: Jón Kalman Stefánsson: Kaloilla ei ole jalkoja. Suom. Tapio Koivukari (Aviador 2019), Sami Karjalainen: Suomen leppäkertut (Docendo 2020), Anni Kytömäki: Margarita (Gummerus 2020), James Herriot: Kaikenkarvaiset ystäväni. Suom.  Heidi Järvenpää. (Otava 1974), Juha Kauppinen: Monimuotoisuus. Kertomuksia katoamisista. (Kustannusosakeyhtiö Siltala 2019).

Kodiksamia-kirjallisuuspalkinto juhlii kymmenettä vuottaan Kodiksamia Juniorin 100 euron stipendillä, jonka Heli Laaksonen myöntää 6-12-vuotiaalle hyvälle lukuharrastajalle. Ehdokkaat etsitään Satakunnan alueelta yhteistyössä Väinö Riikkilä -kirjallisuusseuran kanssa. Lisäksi voittajan luokan jokainen oppilas (ja opettaja!) saa lahjoituksena Laaksosen kirjoittaman, Elina Warstan kuvittaman Aapine-aakkosrunokirjan omakseen. Luettujen kirjojen määrä ei ole määräävin tekijä Kodiksamia Junioria valittaessa, vaan palavasydäminen, muitakin innostava suhtautuminen lukemiseen. Tällaisen oppilaan voi lyhyine perusteluineen ilmiantaa hänen opettajansa tai ohjaajansa 28.2.2021 mennessä sähköpostiosoitteeseen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon nimi juontuu syntysijoiltaan Kodiksamin kylästä. Kodiksami on vilkas kulmakunta Rauman Lapissa, vuoden satakuntalaiseksi kyläksikin valittu.

 

Ensimmäisen Kodiksamian vuonna 2011 sai Tapio Koivukari romaanistaan Ariasman – Kertomus valaanpyytäjistä.  2012 palkinto ojennettiin Eeva Kilvelle hänen teoksestaan Kuolinsiivous. 2013 Kodiksamian otti vastaan runoilija Lealiisa Kivikari teoksestaan Talo Kalliosaarella. 2014 palkittiin Juha Hurmeen Nyljetyt ajatukset, 2015 romaanikirjailija Unto Seppänen Kyynäräisen Sohvi ja kylänrieha, palkinnon otti vastaan hänen poikansa Esa Seppänen. 2016 voittaja oli Olli Heikkosen runoteos Regional-express, 2017 Katja Kallion romaani Yön kantaja. 2018 hurmasi Janne Saarikiven äkeä puheenvuoro Suomen kieli ja mieli, 2019 sai 30 000 ohrankryyniä Johanna Venhon Finlandia-ehdokkaaksikin noussut Sylvi Kekkosen elämästä ammentava kipeänsuloinen päiväkirjaromaani Ensimmäinen nainen.

Kiitos mainioist kirjoist ja onne voittajil!

Kodiksamia-palkintoraati muistuttaa vielä: tee sinäkin oma parhaat kirjat 2020 -listasi!

Heli Laaksonen
Lisää Kodiksamiasta: http://www.hulimaa.fi/kodiksamia

 


 

Kodiksamia-ehdokkaat 2020 - voittoisana Meiju Niskala. Kuva: HL