Vaik mul on kui ihana koto, ni voi valtava, kuin kovast mää reissamisest tykkän!

Mää olen ripiriamuissan, ko kello soi aamul 3.30 ja mää lähren runoauto Empun kans ajama Turu rauttiäasemal, mist lähte juna Mikkeli, mist mää tulen seuravan aamun takas ja käyn samal Kaarinas karkkitehtal, sit Laitlas kansanmuusikkojen kokkontumises ja kultturseura Walon kokkontumises ja ajan kotti ja lähren seuravan päivän Turkku ja sit Eura ja sit olen yhren päivän koton ja sit kipasen Uurenkaupunki haminoil ja sit Pori ja sit Raumal ja sit Pori ja sit Nokial ja sit Mikkeli - ja sit en olekka viäl keksiny et mihe! Luultavast joku pehmiä lasku täyty ol taik eres potkukelkkarinki käyr hujauttamas, ennen ko totun taas paikallan olemisse.

Jos nyy täsmentäissi hiuka, ete men pelkäks luettelemiseks. Mikkelin tianoil mul o ollu asia sen tähre, et Eeva Eloranna luatsaman o siäl keksitty Lukkosulaa ja lumpeenkukkia -näytelmän musikversio. Tunnetuimmaks tähreks hee o saanu Halkolan Kristiinan, mut oi ko säkenöittevi ova Veli-Pekka Kuuranne, Ritva Parviaine ja Ilkka Jokine.Mää toivon, et itäsuamalaise ja muusuamalaisekki löytäis tämän näytelmän pauloihi - versio o oikke omaperäne ja oikke villi! Ko Kristiina Halkola astu valokeilaha ja vetäse Miljonat ruusut (NII! Latvialainen kappala!), ni eturivi lako! Ja Petterin hullukstulemine on täsä näytelmäs  iha oikkia hullukstulemine ja Sepe Susi o nii sympaattine Mitsubishi-karvalakkis kans ja Simon rakastumiskävely on ennenäkemätönt!

Tualt saa lisätiaroi: http://www.proevents.org/?page_id=124. Ei siis tart kaikkie Mikkelihi saak lähte: tämä poruk on pakannu rekan ja aja Iisalme ja Kuhmo ja Liaksa ja Imatral ja jessussentä YLIVIASKAANKI.

Eevan omistautumine Lukkosulal o mallikelpost. Jo ensmäses kokkontumises lokakuus hänel ol valminas pianoismalli näyttämöst!

Nährä ensillas Mikkelis 23.2.!

****

Pari reisujuttu viäl. Hiuka ujostutta ain kertto tätä asia, mut mää voiti 15 kilo karkki yhres kilpailus... Ystävänpäivän käven nee Karkkimaailmast Kaarinast hakemas ja nee o olluki hyvi, pehmussi ja makkioi. Jokune o viäl jäljel ja nee otan mukka, ko jo ylihuamen alka Sää, mää ja Hentuliisa -kiartue. Ei voi kukkan  kuvitel, kuin pal mee olla Wallini Elinan kans sitä sääretty ja tahkottu ja väännetty, et tulis hyvä. Mee ollan kauhia ilossi siit, et väki o lähten liikkel: Porin keikat 19. ja 21.2. on täyssi, Rauman keikka Helin päivän (en voi käsittäkkä, kuin pal paketei saan...) o neljä vail täys ja hemmet sentä, Nokiallekki o jo yli 300 lippu menny jostan kummalisest ihmest!

See Nokian keikkatila Kerhola on kaunis ja valtava, ni et mahtu sin viäl, mut kannatta etukätte kyssy: Café Kölvitär (Nokia) http://www.kaksikolvia.fi/yhteystiedot/, Qvanto (Tre) http://qvanto.fi/, Krista Valli puh. (040) 5241949 Soroptimist International of Nokia.

***

Mee muuten tehti sit see Rauma-Pori-ystävyyskaupunkalote - tosa al o mun versio ja Elina tek Poril omas. Nyy orotella!

Aloitteen tekijä
Heli Laaksonen

Kuntalaisaloite Rauman uudesta ystävyyskaupungista: Pori!

Taustaa:

Raumalla on ystävyyskaupungit Norjassa, Tanskassa, Ruotsissa, Islannissa, Venäjällä ja Unkarissa. Porille on saatu ystävät Pohjoismaiden lisäksi Latviasta, Saksasta, Unkarista, Puolasta ja Ranskasta. Ystävyyskaupunkitoiminnan tarkoituksena on yleensä saattaa kaupunkien asukkaita lähemmäs toisiaan: tehdä talous- ja kulttuuriyhteistyötä tai ylläpitää oppilasvaihtoa. Ystävyysparit muodostetaan usein keskenään jotenkin samankaltaisista kaupungeista.

Kuntalaisaloite:

Porin ja Rauman kaupungit ovat vuosisatoja eläneet rinnakkain, Pori isompana, Rauma pikkusiskona kyljessä, aina nahistelemassa kuin ilvekset konsanaan. Ystävyyskaupunki-konsepti yhdistää maantieteellisesti erillään olevat kaupungit. Samaa ajatusta voisi soveltaa myös henkisesti erillään olevista paikkakunnista. Koska sekä Rauman että Porin nykyiset ystävyyskaupungit sijaitsevat vapaasti sanoen hornan tuutissa, ehdotukseni on löytää rauhaa ja ystävyyttä lähempää: tehtäisiinkö Raumasta Porin ystävyyskaupunki? Ystäväni, kirjailija Elina Wallin aikoo ehdottaa Porin kaupungille ystävyyskaupungistumista Rauman kanssa.

Seuraukset:

Pori-Rauma ystävyyskaupunkitoimintaa voisi soveltaa hyväksi nähdyllä tavalla: koulut voisivat valita ystävyyskoulunsa ja vierailla toistensa luona, raumalaiset pääsisivät maksutta porilaisiin museoihin ja päinvastoin, kuorovierailut kuuluisivat vakituiseen ohjelmaan ja kaupunkien kulttuurikentät ja urheiluseurat voisivat kehitellä eri yhteistoiminnan muotoja. Kaupunginosa-aktiivit löytäisivät naapurikunnasta uusia ideoita toimintaansa – siispä tutustumiskäyntejä Sampolasta Pyynpäähän, Kodiksamista Lyttylään! Kaupunkien lehtien toimittajat voisivat vaihtaa työpöytiään muutamaksi päiväksi. Valtuustot voisivat konsultoida toisiaan, ja yritykset myös hyötyä toiminnasta tarjoamalla naapurikaupungille niitä palveluja, mitä siellä ei vielä ole. Uusia rakenteita ei tarvitsisi luoda vaan käyttää olemassa olevia kekseliäästi. Ehkäpä uusi kalenterijuhlapäivä kuitenkin piristäisi: Pori-Rauma-ystävyyspäivä voisi olla vaikka 2.12., Unelman päivänä! Lopulta seurauksena olisi hauska yhteistyön muoto, jossa olisi sopivassa suhteessa huumoria ja totisinta totta. Vaikeampiakin asioita voisi olla helpompaa sopia, kun ystävyys toisi oman mukavan sävynsä tekemiseen.

Näinä rakennemyllerrysten moni kuntapolitiikkaan liittyvä uutinen on huono tai ainakin vakava – iloisia kuntauutisia saa hakea. Tässä olisi yksi: Pori ja Rauma ystävyyskaupungeiksi!


Raumalla Runeberginpäivänä 2013


Heli Laaksonen

 

****

Mut juur nyy ja tänä miälkuvituskaveri Hentuliisan ja iha oikkian kaveri Elinan kans lähtökuapis! Näil sivuil lissä, jos kiartueen pyärttes vaan kerkken. Tunnelmihi virittelyks ja muistokuvaks kännykamerakuva (taattu Laaksos-laatu) viime suven Porin Kirjurist Hentuliisan harjotuksist. Kuin kauniste Elina kaartta!

 

Tervessi
sanamaija Heli