Täsä viaraskirjas o lupa kirjotta hyväntuulissi hulimaamaissi jutui, kysymyksi, oivalluksi ja ihmettelyi, tarttu kommenteihi ja neuvo neuvottomi. Saa hiukan kärttynenki olla, jos hyvä syy o, mut yrmyt mee poisteta armottomast. Sanamaija Laaksone vastaile ko voi. Välil see kyl hävi viikkokausiks, metän puski taik meren taa. Ain on takas tullu.
TERVETULO!


Priitta

Kauhial riamul hHanna löysi Helmi lähettämäst paketist KAKS TALO yhre siast!
Sijat Possu, Possum ja Possumi riakkus ja röhnis, ku nees sai muutta mun kans tähän toisse. Mää ole nii yltäkylläse onnelinen tääl ylimäises kerrokses. Ain, ku lähren kauppareisul, ni näen, ku sijat o sisustanu ai vaa lissä omi kerroksias. Takasimatkal yläkertta siat autta munt kantamises. Just äskö osti simmose harmalokikkaise sinise rivani ja oranssisi tyynöi. Sopi nii somasten toho sun asentama lattekaffe färissem permanto.
Täält korkjalt näky teil asti. Teil näyttä valikoitune iha oikkialaiset rikkaruahot koristaman teijä romantillist miljö.
Mää en nyt millä ehri kiittelemä ylettömäst, mut mää nostan punase filti lipputankosse liahuman kiitokseks!

24.05.2019 11:03
hHanna

Tervehdys!

Minä ainakin tilasin mökin englantilaisen ihailijasi toiveesta, ja supertehokas Helmi hoiti sunnuntaina noudon, kun ei me päästykään, ja pakkasi ja lähetti samantien edelleen tänne. Tilisiirrossa oli viesti "pikku mökki". Se on jo odottamassa noutoa Raision smartpostissa, kiitos sankarini Helmin, jatkaa sitten matkaa uuteen kotiinsa Kentiin.

Terveisin mökkihullu

hHanna

22.05.2019 18:47
Heli Laaksonen

 

Juur jotenki näi mää toivosin, et se olis mun seljän takan hoitunu ilma et mää itte huaman mittä.

 

Jos se näi men, ni suur kiitos asianosasil ja näkymissi, kuulumissi ja talois asumissi taas!

 

 

Heli

 

24.05.2019 02:05
Helmi

Hohhoijaa,

 

olipa kiva käydä vielä Erkkolassa. Nähdä kaikki teokset kertaalleen ennen purkua. On ne niin upeita kauniita iloisia liikuttavia.

 

Eräs tietty kettu taulu on minun erityinen suosikkini "Happami, sanos pihlajanmarja ketuist", mutta siellä oli myös "Mittä en ol koskaa unhottanu"-taulu johon olen ihastunut. Se on niin oivallinen ja hieno ja tosi mieleinen. Oli mukava nähdä se uudestaan, niin kuin muutkin teokset. Ja antaas kattoo mahtaako näistä mihinkään törmätä joskus tai jossain vielä uudelleen.

 

Kiitos Heli, ilosta väreistä liikutuksesta - kiitos kauneudesta!

 

Helmi ja sen mies Opaali

19.05.2019 21:20
Heli Laaksonen

Kiitos teil kauneure ja ilo-fätöcin käsittämisest!

(Ihana, et saa luvan kans olla osa sisäpiiri juttuines päivines!)

 

Näkymissi suvel jossain ja syksyl ainaki,

karjankutsuhuutojen kaiuis,

 

H

22.05.2019 17:06
Helmi

Kiitos Priitta,

 

mainiosta kehukirjoituksesta Iittalan Naivistinäyttelystä. Oi jos vaan ehtisin sitä katsomaan. Yritän ainakin kuitenkin.

 

Huomenna sunnuntaina 19.5. menemme Erkkolaan lopettajaisjäähyväisiin. Katsomme vielä kerran hienon näyttelyn, ennen kun se lopullisesti puretaan.  Kolmanteen kertaan. Ja tietysti Heliä morjestamaan ja erityisesti hänet on mukava nähdä. Uskon että tulee mukava reissu. Vaikkakin pelkona on, että jonot on Tuusulanjärven ympäri ja jonotusaika puoleen yöhön. Tai jotain.

 

Johanna Välttilä hoi, Helin teosten myyntiluettelon saa nähtäväksi lipunmyyntipisteestä ja kauppaa voi tehdä lipunmyyjän kanssa.

 

Terveisin Helmi, työtön, mutta iloisella mielellä

18.05.2019 21:15
Heli Laaksonen

Hän!

Mää näi hänet livenä! Ja häne Opaalinki!

 

Keskel Erkkola, mihe ei ollukka kyl Amosrex-jono, ko ihan tavaline vaa. Se kettuteos, mikä teijä huushollihi läks, o ollu yks näyttelyn kysytymppi. Iha mul o olttu kiukkussi, et kui mää sen menin myymä, perhana! Mut kyl se men juur sihe huusholli, mihe se kuuluski. Kiitos, et huamasitte.

 

Kiitos armahaine myäski, ko ohjasit Johannan oikkioil jäljil. Niin kovast ko mää täst viaraskirjast tykkänki - eniten kaikist mun somevälineist - mää välil sen jätän oma  onnes noja. Onneks tääl o valvonta,

 

Huli

22.05.2019 17:04
Priitta

Juu, mailma on täynnäs käsittämättömä ihmelissi, iha ylettömä vaikuttavi, ihmiste rakentami asjoi. Mailma seittemä ihme lisäks viälki ihmempi. Mut turha lähte mailmaympärys/ymmärrysmatkal IIttala kauvemmaks, jos tahto hillittömäst vaikuttu.
Täsä nyt vaikutun vaa sunst Huli, ku tämä on kerta sun viaraskirja. Vaik olit vihoviimises kamaris, ni vaikutusylikyllästynenäs jaksoin nousta viäl vaikuttuneisuure ylähyllyl. Sun sana-, maalaus-, askartelu- ja kiärrätystaire o naivismiure huipentuma - ihan torniut. Sää itte sopisit sihe miljösse mukka nii somast. 'Hyvän miälen puntar' ainaki tarttis sunt lukijaks. Ja mahtak kukka uskalta ava sun 'Salaisten halujen kaapi' ove 'Ilma luppa'?

Tökkäsin tän naamakirjassenki, mut mahtoik mahtu?

18.05.2019 11:05
Heli Laaksonen

Priitta,

nej men Priitta!

 

Mää olen ko sokeris pyäriteltty piispamunkki sun hianoje ylistyssanojes jälkke. Iittalas tosiaanki nyy Ruusu-Maria vartioitte buduaarissas. Olis sin enemmänki mahtunu, mut emmää tair sin nyy mennä tuputtama lissä. Hyvä ko nämäkin kelpasiva: olen monivuatine Naivistit Iittalassa -fani, ja tuntu ihmeliselt olla fölis.

 

Munst ol nii hauskane avajaisis, ko varmaks tiäsin et yleisös on tutui. Tiäsin senki, et ne ossava mun ajatuksiani lukke ja käytöst. Mul tule nii helpost näit Aik ei kulu -oloi, ja jollemmää mittä muut keksi, mää ruppe vimmasest kaivama laukuistan jotta virikkei. Tämä ol tiätyst tallentunu teijä vireoil, huamasin!

 

Mul o muute viäl yks talokysymys, sit ko tulette. Ko mun tililleni joku teijä suvust o maksanu talohinna. Mut mää en muist mink!

 

Huli

 

22.05.2019 16:59
Johanna Välttilä

Hei,

Kävin Erkkolassa katsomassa Ilma luppa- näyttelyn.

Näin nyt päivityksen että näyttely puretaan jo ja ne jotka ostivat teoksia 

voivat hakea ne pois. Miten voi ostaa teoksia? En nähnyt mitään tietoa näyttelyssä, enkä uskaltanut kuin haaveilla muutamasta erityisesti sydäntä liikuttaneesta teoksesta. 

Nimimerkillä ”usein onnestakin itkevä suuruusperheen äiti”

17.05.2019 17:04
Heli Laaksonen

Heii heii Johanna suuruusperheest!

 

Kiitos näyttelykäynnist ja sulosest kirjeestäski!

 

Erkkolan näyttely on tosiaanki menny, mut Iittalan naivistinäyttelys o esil muutamei, ja kesäkuun pualesvälis Maamme-kaupan Galleria Laitlas o luvannu otta teoksi esil ja myyntti. https://www.maammekauppa.fi/kauppiaan-elamaa-taidetta-ja-pohinaa-koska-mina-voin/

 

Erkkolas suur osa töist ol myynnis ja lista ol tiskin al, mut munt kiälletti mont kertta kirjottamast näyttelyteksteihi, et teokset o myynnis. ”Emme ole mikään galleria” oli selitys. Mää olin heil viaraana, ni mun ei auttanu ko tyytty vaan tilanttesse (ja näyttä alahamppai seljän takan...) Omis kanavis sain asiast ketto,  mut en tiättykä kaikki tavottanu. Muute olen kyl Erkkolan kevääst ilone, mut tämä on krymppy meijä rakkaures.

 

Kumminki siis tulevis näyttelyis tänä suven ja jatkossaki - jos niit tule, en ossa ennusta itteni liikkeist mittä, koitan pittä huale, et teoksil olis iha avoin myyntilupa. 

 

Lähren kiartueel lokakuus, ja sin mun on suunnitteil otta föli teoksi. Laitan keikkapaika auloihi pikanäyttelyn. Ja siäl mul o hinnat framil!

 

http://www.gramofoni.fi/heli-laaksoselta-tulossa-uusi-kirja-ja-runokiertue/

 

Näkymissi!

 

Heli

 

 

22.05.2019 16:37
Mimmuli

Hei!

Halusin vain kertoa, että istun aurinkoisessa junassa matkalla tapaamaan harvinaista ystävää. Luen samalla Pursua, mikä on ihmetyttänyt, ilahduttanut ja nyt myös itkettänyt. Tarinasi Kene viärest heräsit? pysäytti täysin ajatukset ja ehkä sydämenkin hetkeksi. Kumpa kaikki osaisivat nähdä maailman edes välillä kuin sinä. 

Onpa muuten ihanaa kun on tällainen vieraskirja. 

15.05.2019 19:10
Heli Laaksonen

Heii heii Mimmuli junas

(luultavast olet jo perilläki...)

 

kiitoksi nostattavast viästistäs!

 

Yllättävän pal kestän kehui, se malja ei täyty! Ja siit alttast ammennan voimi taas kirjotta lissäki. Ajattel, syksyl on tulos 8 vuare jälkke uus runokokoelma! Se o nimeltäs Aurinko.Porkkana.Vesi., ja olen siit intomiälel, kiartuettaki jo kokkomas.

 

Lukemissi siis ja kirjottamissi ja suven tulemissi!

 

Heli

 

22.05.2019 16:24
JJ

Enne, ristukse, essiiastumispäivää, huamist, äänipäivää, toivotan sullekki kaunista kevätpäivää!

Emme masennu, tienpielmainoksist, puheist, valheist, mutta,

kyl se vaa harmitta, ku ihmise myy itteens!

 

Mua ainaki!

13.04.2019 10:14
Heli Laaksonen

Kiitoksi viäl - seuravi vaalei ja naamoi orotelles!

 

Heli

05.05.2019 00:45
JJ Lehti

Heiny!

Luin Elinan juttuse Porilaisest, just!

Tulit taas miälee, pitkäst aikaa!

Whatsappaile Pipsan kaa, Ylen Porin radioo! Hää sano joskus, ettei nääs ymmär, välii, mun kiält!

E ymmär, miks ei! Immeiset ei ymmär nääs, et täytyy joku murre ol!

Vaik huanompiki!

Elinan jutu luettuani ja hyvinki sammaa murret ku mu, ihmettele, eikö ne perskuta tunne karjalaläns-suamimuumaamurteit! 

Elävä vaa lintukotoses, siin mis o tottuneet!

Mutta, assiitaki olis, jos ny tänäkesän nähtäs, vihroi! Jossai.!

Muistan kyl sen tunnussana: täs mä ny oon!

Kevvään ootust, JJ. Eli, Jarmo Juhani Lehti, nykyää, näi vaalie al!

11.04.2019 08:39
Heli Laaksonen

Heii nyy ja kiitos viästit ja

 

ANTTEKS, et olen orotuttanu näin kaua!

 

Se kuuluisa elämähallinta o hanskas mul kyl, ja toine hanskoist puronnu avantto, toine keväthankil.

 

O oikke hiano, et mun ja Elinan lisäks o murtte rakastaji ja ylpitäji. Ei se ittestäs henkis pysy.

 

Arva hei mitä: mää olen tulos kyl Pori, lokakuus! Promenadi! Iha virallisel runokeikal. Näin päivin eli toukokuun alus julkisteta paikat. Siäl sul o erinomane mahrollisuus tulla sanoma Täsä mää nyy sit ole!

 

Tual ruppe koht pursuma tiatto lippupaikoist ja muist, tiaroks sul ja muillekki: http://www.gramofoni.fi/heli-laaksonen/

 

Ol keväsel miälel, lumest hualimat taik sen tähre!

 

Heli

 

 

 

 

05.05.2019 00:43
B.O. taikk mikäliä ompelia

Tuli tos Priittan kirjotuksest miäle semmone, ett ole mont kertta miättiny ett tarttis olla kynä ja paperi sänky viäres, siin yäpöydäl. Ett ko se hiano ajatus tule, sen sais kirjotettu muisti. Taisi joskus kokeillakki, mut se tyssäs siihe, et sit olis tarvinnu laitta valo ett olis nähny kirjotta eikä voinu ko sit se viäresnukkuja olis heränny. Mut voiskos täsä hyädynttä nykytekniikka ja nauhotta puhelimen kans ajatuksi? Taikk no tiätyst se viäresnukkuja vois herätä siihe höpisemissenki. Vaikkia o.
Toine juttu o se, ett tarttis kans lukke nua Hulin kirjat uusiks. Joka kerta ko hän luke tarinoitas jossa, ole sitä miält ett en ol tommostakka ikän kuullu ja kuitenki se o jossan kirjas jo ollu. Ja usse ne avautu vast kuudennel kerral taikk vast ko Heli o lukenu ne ääne.

Nii et älkkä unohtakko niit aikasemmi ilmestynei kirjoi vaikk tule uussiki. Niis vanhois o viäl pali ymmärrettävä.
Viäl laita Helil kiitoksi Siit Kirjast, mink tois mul viimeks ja mink toimiti seuravan päivän lapselapsel. Hän oli äitins ja serkkujens kans käyny kirjantekijän konsertis Turus ja kaikk oliva tykänne. Ja kirja on kuulemma luettu ahkerast.

 

10.03.2019 11:12
Heli Laaksonen

B.O.,

paras ja erinomane,

kenel nii miälelläni Rantanen-Laihonen-Jasu Kansanmusiikkikirjan ojensin!

 

Mää jotenki ajattelin, et missä se ei voi paremmis käpälis olla, ko teijän folkkipiireis.

 

Ai nii: mää kertosin viime viästis tost Sveitsin kiartueest, mil olen 27.-31.3.2019, mut unhotin laitta linki. Se on tämmöne: https://svff.ch/events/heli-laaksonen/

 

Silt varalt, et lährette tulema. Mut älkkä siis Zürichi, se on täys. Mää menen lentokonel ja koitan tulla myäskin pois, mut nii mää olen ajatellu, et sen jälkke en enä lentäis. Ilmastollisist ja turvatarkastuksellisist syist. Mää pääsen junal vaik Kiina, jos kutsu käy.

 

Ulkomaan reisu munt aika taval jännittä, ko olen tämmöne sohelo. Tänäänki olen kaik aiktauluje sopimiset toivottomast sotkenu, ja ihmetelly, mikä on, ko o niimpal klappi. Olin mun puhelimeni saanu sääretty jotenki vuatte 2079. Se selittä, kui ei mikkä muistutus toiminu.

 

H

 

 

22.03.2019 00:14
Priitta

Olen taas kerra aamutehtot makaillu mun kirjahylly Huliosasto melkkest läpitte. Niimpal muarottoma viihryttävä, mut kumminki onkelmallist. Koko aja lukies tule miäle omi muistoi, samamiältajatuksi ja täyrennyksi, ku tarttis kirjotta yles.
Mutku. Hetikoht om peräs seurava runo tai kolumni, ku om pakko luke. Ja ehtol ei tiätty voi nousta mittän kirjottaman, ku ehtounine jos valvo yli aikas ni ei sit enä nuku koko yänäs. Ja aamul sit taas, ku o joo kolme tunti lukenu ni tartte mennä pissal, pesemä hamppai ja alka elä elämätäs. Ja sit unhotta, mitä pitikä kirjotta.
Tänäpä aamul mää oli viisas. Ku olin lukenu seittemäntoist kolumni Pursust, ni nousi ja hai lyijykynä ja kirjotim MIALUITE MÄÄ VAA SÖISSIN-kolumni alle viittei.
- Virisuklavanukas - See, ku seittemävuatianas mun mailma ensmäse Viri-suklavanukasannokse jälkke en kehrannu otta lissä vaik annoskulho oli valtava ja vanukas mailmankaikkestparastkukoskaolisihemennessaanu.
- Kummitujuhlat - See, ku mää oli ostanu vanha mummulahajusen talo ja enne muutto järjesti siäl 7-10 vuatiail plikoil kummitusjuhlat. Kaakkutaikina oli färjänny sinisel karmellifäril ja kretavaahro vihrijäl. Mainittin, et see vihriä kaakum pääl o sammakonkutu ja sinine o homet. Normalisest mun kaakut syätti ain harmittavaise loppu nii, ettei ittel jääny mittä juhlatte jälkke. Nyt jäi kauhjampal, vaik maku oli niiku ai ennenki.
- Joululahjahiiva - See, ku pikkuveli kertos heijä luaka joululahjoist. Muistaks, ku ain Joulu enne jokane oppilaps vei kolmenkymmene centi (nykyrahaks muutettunas) arvosem paketin koulu ja sit nee jaetti luakas juhlittaes. Joku oli saanu hiivapaketi.
Paljost muustaki oli heränny kirjottamist, mutten enä muistanu mist.
Mut see mitä mää täsä nyt ajan takka, o see kummosenas sää seuravan kirjas julkases. Paketti, misä jokane runo tai kolumni o erikses vaikiast avattavas paketis. Simmottos, et sit vast, ku mää ole ens kirjottanu mun viittet sun tuatokse alleviärentaakse, ni sit vast seurava saa auki.
EMMÄÄ - turhan koko kirjotus. Munhan tartte vaa otta lyijykynä yäpöyräl.

09.03.2019 09:05
Heli Laaksonen

 

Hän!

Laitti nii hianon ja pitkän viästin!

Ja mää!

Vitkuttelin!

 

Mut mul käy joskus nii, et mitä ihanamp viästi, sitä kauemmi mul kestä ennen ko saan vastatuks. Kerran Tähkä laitti mul palautet Peippo veist, ja mää poistin sen heti, ko olin lukenu. En kestäny sitä, ko se ol niin kiva hehkutus. Tämä Priittan monitahosen kohottava postaus (kirjotin ens posaus) o sitä sama sarja.

 

Munst o inspiroitteva, et joku o munst inspiroittunu, ja kirjotta niin kiahtovi muistoi meijä iloks. Toi Viri! Ja se, ettet pikkupunahilkkakiltti ottanu toist satsi! Ja muut ja muut.

 

Mul onki ollu viime päivät kaike muun kaahaukse ohes taas Aurinko.Porkkana.Vesi.-runokokoelma tyän al. Mul olis tahtomine kirjotta oikke hullui runoi, simmossi, misä kuuma pata ui joes, mut en ol iha varma, tahtok kukka niit lukke. Ko ei niis tavallisest ol opetust eikä pointti. 

 

Ens viikol en pal kirjota, kosk olen Sveitsis kiartueel - ja ni ihmeellist ja älytönt ko se onki, Zürichin keikka o loppumyytty. Hä!

 

Huli

 

 

22.03.2019 00:03
Tiina

Hei Heli! Kovast haluaisin tänäki vuon pääst johonkii päi Satakuntaa kuulema runojas. Mitä, mis ja millo olis jottain tarjol? Kiitoksii jo etukätteen jos ehdit tämmöseen vastat! Terv. Tiina

 

28.02.2019 18:39
Heli Laaksonen

Heii Tiina ja kiitoksi kysymäst!

 

O mul täsä keväälläki keikoi, mut erityisest loka-marraskuus o vilinä runolavoil, ko lähren pitkäst aikka kiartueel - näil näkymin kumminki!

 

www.gramofoni.fi o ohjelmatoimiston sivu, mihe ensmäsenä ruppe jotta ilmaantuma keikkapaikoist, huhtikuus viimeistäs. Satakunta ehrottomast mukan! Ja toivei saa esittä, varsinki jos on tiaros jo joku valmis yleisömeri.

 

 

Kuulumissi,

 

Heli

 

 

 

 

 

04.03.2019 12:00
Lotta

Hei Heli!

Kiitos käynnistä. Ilahdutit meitä kaikkia Tuusulalaisia aurinkoisella

olemuksellasi ja ah, niin ihastuttavalla taiteella!

-Terhi löysi haran parvekkeelta...lienee sinun? Laitammeko postissa

tulemaan?

 

Keväisin terveisin,

Onnelan väki

 

 

 

11.02.2019 11:08
Heli Laaksonen

Hei vaa ja kiitos viästist! 

 

Kyl ol nii ihanat päivät siäl teijä huamas! Mää jo haaveilen, et taas pääsissin. Täyty kuulustella, jos jotta esiintymissi teil päin tilattais.

 

Se o mun avajaislahjahara, mikä unhottus... mut ei tartte postitta. Jos sopi, ni laittaka vaa jonnekki sin teijä löytötavaralaatikoihi, ni kyselen sen siält sit, ko keväämmäl tulen.

 

Muistaka yllyttä ihmissi kattoma näyttely, sin toukokuun 19:een se siäl o.

Valosa talvimiält ja Onnellist olemist!

 

Heli

 

 

11.02.2019 13:23
Helmi

Heli

Ota väripaletti esiin

ja maalaa meille maailma

 

sinä maalaat siitä niin kauniin -

suloisen ja pehmeän

 

näytä meille kuinka ihana luonto onkaan

kuinka tärkeä - sen jokainen osa

 

lämmittävä aurinko

kukkiva kukka

suriseva kärpänen

rakastunut joutsen

 

anna meille syy pysähtyä hetkeksi

lumoutua - ja nauttia kauneudesta

 

Onnittelut Erkkolan taidenäyttelystä

t. Helmi ja Opaali

 

Menkää ihmiset katsomaan Tuusulaan 19.5.2019 asti jatkuvaa taidenäyttelyä. On niin kauniita suloisia liikuttavia kantaaottavia hauskoja Helimäisellä ajatuksella tehtyjä maalauksia. Parhautta!

09.02.2019 22:14
Heli Laaksonen

Runosialukas!

 

Kiitos syrämesulattavast runomuistost - ja moninkertasest näyttelykäynnist. Olkka lyhtykirkkaal miälel kaik!

 

Huli

 

 

11.02.2019 13:25
Helmi

Vuosi vaihtui onnellisesti!

 

Ukkelin kanssa kahdestaan mökillä - nautittiin elämästä.

 

Viime vuoden kyyneleet on koetettu pyyhkiä, uudet kynttilät sytytetty jäälyhtyihin ja mieli on intoa täynnä - lähteä uusiin seikkailuihin.

 

Ajatukset hieman vielä hiipi takaisin viime vuoteen ja siihen kuinka paljon hyviä ja lohduttavia asioita oli:

Helin runokeikka Tampereella.

Uusi hieno käännös Kun Musti muni mummon.

Ykköne-numerokirjan julkkarit Rauman Lapissa. Niin lämmin tapahtuma. Hieno tunnelma - tuttuja ihmisiä - saunavastoja - kaikilla hyvä olla – ja siellä mieli oikein lepäsi.

Puhumattakaan kuinka kivat kirjamessut Turussa oli.

Mökillä rakentaminen ja remontointi sujui mallikkaasti ja saamme sinne nykyajan mukavuuksia ihan tässä tän talven aikana, eikä tarvitse enää hampaita pestä kahdenkymmenenneljän asteen pakkasessa. Pikkuhiljaa ja yhteistuumin yhdessä valmista tulee. Eli kaikkiaan kuitenkin kiva ja hieno vuosi.

 

Nyt odottelen, että pääsen näkemään Helin taidenäyttelyn. Ilmoituksissa olevien kuvien perusteella tulossa taas jotain niin ihanaa ja liikuttavaa ja hauskaa, ettei malttaisi odottaa. Vaan jospa lähtisin jo Tuusulaan Erkkolan rappusille istumaan ja odottamaan, niin olisin paikalla heti kun ovet aukeaa.

 

Helien Heli on näköjään vielä salaperäinen ja arvoituksellinen. Haluaa pitää hullua jännityksessä. Mitähän ihanaa syksyllä tapahtuukaan? Syödäänkö porukalla porkkanasosekeittoa aurinkoisella niityllä tai sänkipellolla? Retkeillään. Vaan taitaa olla vielä jotain jännempää? Kentietää?

 

Voi ettienettä!

 

Luottavaisinmielin iloisena [*] [*] [*] Helmi

13.01.2019 08:01
Heli Laaksonen

Luattavaine, lämpimäine, Terhi,

 

kiitos alkavan vuaren hyvist terveisist!


Sian vuas on tämä - kuulemma hyvä vuas, sanova kiinalaise.


Tosiaanki näyttely o nyy käsil! Ilma luppa olen menny semmosen tekemä... www.erkkola.fi ja www.hulimaa.fi


Virallissi avajaissi viätetä 6.2., mut se o arkipäiv, eikä kaik kaukka-tulijat voi karata paikal. Jos olis nii, et la 9.2. pääsisitte kattoma Tuusulan Erkkolan taiteilijatalon, ni sillo mää siäl päivystän klo 12-17 vart vasten teijän tähre.


Museopäivän 18.5. tule kans olema semmone tapaamispäiv, mut se o melkkest-viimenen-päiv, ja jos hyvin käy, ni kovi ruuhkane. Ettekä te tiättykä malta niin kaua varrota!


***

On olemas kivoi runokuulumisiaki, mut niit panttaan.


Ja se piti sanno, et jos satutte käymä Sveitsis maaliskuus, ni voi ol, et nährä: https://svff.ch/events/heli-laaksonen/

 

Heli

 

25.01.2019 00:38
Helmi

Mennyt vuosi oli niin täynnä surua ja kyyneleitä,

että yhteen veto jonka siitä kirjoitin on niin murheinen,

etten sitä julkaise tänä vuonna.

 

Toivotan kaikille

Onnen ja ilon vuotta 2019!

t. Helmi

 

31.12.2018 10:36
Heli Laaksonen

 

Helmie Helmi,

otetanki tämä 2019 ilosest vasta, ko viime vuas torentot ol synkiämp kaikest kivastaki hualimat.

 

Alkuvuan valmistelen maalauksi, ko munt on kutsuttu pitämä Tuusulan Erkkolas tairenäyttely, www.erkkola.fi. Toivottavast nähtäis siäl mone-mone lukijan kans.

 

Ja syksy kohre... näyttäis silt, et jottan jännänpualeist, aurinkoist ja porkkanaist o sinnekki syntymäs!

 

Olla siis kaik semmosel jääkukka-lumienkel-miälel ja piretä niit lyhtyi taas palamas.

[*] [*] [*]

 

Hulinski

 

 

08.01.2019 11:44
Timo P. Halonen

Tervehdys Heli

Sinulle haluan toivottaa lämpöist ja rauhallist joulun aikaa, sin patjal olevil vällyje ja vilttien välihin. Hyvää alkavaa uutehen vuotehen 2019.

toivottaapi Timo

23.12.2018 19:33
Heli Laaksonen

Kiitoksi pal Timo!

 

Tämä mu vastamisvauhti o vaikuttanu silt, et tulek lainka 2019:n aikan vastaust, mut tuli kyl! Valosa vuat sul kans ja tervetulo runokeikoil, sit ko niit taas ilmoteta. 

 

Ol hyväl pääl!

 

Heli

 

 

08.01.2019 11:38
tuire

Hei Heli,

Kirjassasi Raparperisyrän on runo Uusikaupunki,

siinä olet käyttänyt sanaa ÄPÖ,

kerrotko mitä se tarkoittaa ? Raumalaisena olen sen kyllä kuullut, mutta ystäväni, jotka mielestäni ovat minua raumalaisempia, eivät olleet ikinä kuulleet sitä eivätkä ymmärrä sen merkitystä.

Terveisin Tuire

18.12.2018 19:15
Heli Laaksonen

Mikä kiahtova kysymys!


Mut ei helppo. Äpö tarkotta vähä simmost, milt se näyttäki. Silmät seiso pääs ja suu o auk. Se o yksinkertane, hiras ja jääräpäine. Meijä äit välil sano mul: "Sää olet sit äpö!" (Esimerkiks sillon, ko mää yritän taitta silityslautta kokko ja siin kestä vaik kuin kaua ja sillonki mul jää kontti taik käsi väli.)

 

Kiitos siis hyväst ajattelun herättämisest

ja hyvä joulu ja vuan 2019!

 

Heli

 

18.12.2018 21:44
Kristina Ruder

Tere Heli.

Kohtusime Tartus ja kinkisin Sulle kaks enda kirjutatud lasteraamatut. Uurin nüüd, kas said lugeda? Kuidas need tundusid? Kuidas on võimalik neid saada Soomes lasteni soome keeles? Kuidas saaksime teha koostööd selles osas?

Ette tänades vastuse eest

Kristina

06.11.2018 15:18
Heli Laaksonen

Tere Kristina!

Oli tõesti vahva kohtuda su energilise olemusega!

Aitäh raamatute eest - lugesin need suure huviga. Kõige rohkem mulle meeldis Minu nimi on... koeraga raamat - aga muidugi ka lustakas Katariina. Sul on kaasahaarav viis kirjutada ja jutte rääkida. Natukene tuleb meelde Astrid Lindgren, mis on muidugi väga hea asi! Usun, et eesti lapsed armastavad su raamatuid.


Soome lastele tõlkimises ma ei saa siiski anda palju lootust. Tegime 7 aastat tööd, et saime Kivirähki Kakad ja kevadet soome keelde, kuigi ta on Baltimaade kõige kuulsam kirjanik! Nüüd oleme võidelnud et saada Seltsimees laps soome keelde, aga roheline tuli ei paista, juba 10 kirjastajat on küsitud. Veel ei anna alla, aga uut ülesannet ka ei võta praegu töö alla... Nagu rääkisime: soomlastel on eelarvamused eesti kirjanduse kohta ja minu teada vastupidi on sama.


Kirjuta ikka eesti lastele ja saa maailmakuulsaks ja ole tubli ja kohtume jälle ja loodame, et mailm saab paremaks!

 

Heli

 

21.11.2018 22:32
Priitta ja sijat

 Nii, ja see o viirestoist päivä siäl Kaarinas. Uus hiano kirjasto. Tämä onki meil sit yhtene juhlapäivä! Mee olla ensmäst kerta tavattu Piikjön kirjastos. Piikjö kuulu nyk Kaarinasse.

20.10.2018 11:34
Heli Laaksonen

Hyvä,

kiitos korjauksest, mää muutin sen nyy ton viästinki pualel. Eli 15.11. Kaarina-salis, klo 18.

 

Mää ole oikken kiinostunu näkemä, kummone se uus kirjasto nyy sit o, kehuttu o. Mun kummitäti ol aikanas töis Kaarina-centerin kemikalios, sen tähre vähän Kaarina purkamishommat ain värisyttä, vaikkei ne siin keskustas nii erityise hianoi ollu...

 

Mikä o mahtanu olla meijän treffamise vuas? Olik jo 2003 esimerkiks? Sit meil olis viistoistvuatisjuhla!

 

Huli

 

 

21.10.2018 20:24
Priitta ja sijat

Sijat tahto tonne Kaarina!!!

20.10.2018 09:34
Heli Laaksonen

 

Jos sijat tahto, sijat saa!

 

H

 

 

21.10.2018 20:20
Priitta

Mää ole vähä ittiäni syyttänys sun riahantumisestas. Ku sillon kerra sanosi olevani kauhian kyllästyväine ihmine, sää heti otit ittesses ja ryhrysit nii monesse yht'aikka. Ei mun tähre olis tarttenu! Emmää sunssen koskan kyllästy! 

16.10.2018 12:57
Heli Laaksonen

Juu,

syytäki o syyttä, mut syytä simmottos hyväl taval. Se sun vaikutus mene niin päi, et sillon ko keksin jonku uure hullutukse, ni tule jo kolmantena asiana miäle viaraskirjalaiset ja Priitta - no nyy ne kyl yllättyvä!

 

Hiano vaa, et mul on tavallas tommossi personal trainerei. Tarttisin myäski lissä Personal Rainerei eli PR-ihmissi, ketkä muul maailmal muistuttais, et runoi kuulu lukke ja äänkirjoi kuulustella ja keikal täyty tul.

 

Mul o semmost keikkarintamal, et to ja pe 25.-26.10. olen Hesas kirjamessuil. La 27.10. Sylvia ja Tuija -kamarinäytelm tule Raissio:

https://raisionteatteri.tapahtumiin.fi/fi/events/e/sylvia-tuija-laulava-patja/5bbaf40fff0858ba7d8b4568

 

Saa mennä kolmannenki kerran kattoma taik ensmäsen!

 

ja sit 1.11. olen Someron kirjakaupas ja 2.11. Loimaal Wanhas Kanalas ja 7.11. Mäkimattilan Kyästin kans Hinnerjoel ja 15.11. taik sin päi Kaarina-salis ja voi jotta muutaki ol, mut en muist.

 

Olkka äärmäisen kukostaval kulttuurmiälel siäl!

 

Huli

 

 

19.10.2018 21:41
Helmi

Hei!

 

Olipa ihana lauantai Turun kirjamessuilla.

Siellä on aina niin lämmin ja mukava tunnelma, ettei malttais kotiin lähteä. Vaikka tällä kertaa jouduimme kiirehtimään heti sunnuntai aamuna kohti kotia.

 

Kiitos Helille kielikurssista, runovartista ja vaikka mistä. Sää oot niin ihana!

Liikutuin taas niin, kun esitit ”neljä polvea”, se on niin liikuttavan ihana rakkausruno. Niin kaunista.

(runo on siis Ykkönen: Näi laulo rakastunut hirvi)

 

Oli ihana nähdä sinua ja vieraskirjalaisia ja Odea ja Knappikukkasta ja kaikkia jotka paikalle saapui. Sai höpötellä kuulumisia ja nauttia tunnelmasta eli istua ja olla vaan. Se on niin kivaa – istua ja olla vaan! Jäi niin leppoisa mieli, että tällä jaksaa kyllä taas tätä pimeää syksyä eteenpäin pitkääään – ainakin lumentuloon asti ja tämä hyvä mieli auttaa siihenkin, että Ukkeli lähti ulkomaille. Sinne lähti Afrikkaan - kauas kauas kotoa – norsujen ja kirahvien maahan. Joten minä täällä höperehdin pari viikkoa ihan vaan ittekseni.

 

Lämpimin ajatuksin kiitollisena Helmi

07.10.2018 19:24
Heli Laaksonen


Kiitos mun kaik armaat
riahakkaist, aurinkonkeltasist messupäivist!

Olen nyy viiko jälkke viäläki ään pois -ja vähäne järjehivenki unhottus Turun messuhalli, ko peruutin runokuarmurini (itte!) siält ulos. Nyy olen ollu syysmetäl vaa, hakenu pualukoi ja löytäny siäni. 

 

Koitan Hesan messuiks toippu, ne o joskus siin 26.10. paikkeil, olen to ja pe siäl keikoil, lauantain ja sunnuntain en kelvannu, mut ei se mittä, keksin muit hommi!

 

Lokaloimust kultakupoleitte al teil kaikil vahteranlehren kans vilkutta

Heli

15.10.2018 23:40
sijat

Toho erelisse vaa, et mee selvitetti se joo Priittal. Onneks sun vuaro on tosa alkupualel nii, ettei sitä viäl torkuta. Mee tulla ainaki ja yritetä raaha Priitta föli.

24.09.2018 10:26
Heli Laaksonen

No ni! Niinko olen sanonu: Kaik te tiärätte ja ossatte selvittä.

MUT sitä ette viäl tiärä, et Turunkirjamessulauantainpalokunnantaloniltamis mun esiintymisaik o myähennetty! Kylläki jo 21.10 olen laval. Omast toiveest. Sain nimittäis KUTSUN. Ja käyn siäl enne. 


Ko te mun ilokseni olette tiättäväst kaik 3 päivä kirjamessuil, ni täsä on teil sen mukasest ohjelmaki. Toivon et mahrollisimma moni muuki viaraskirjalaine ottais ja saapuis. Valinnavara o! Mul on runokuarmuri Knappikukkane nyy osastona, ilonijavaloni, siäl olevi ohjelmanumeroi ei ol messuohjelmas virallisest, mut tosa al ne o neki. TERETULEMAST!

 

HELI TURUN KIRJAMESSUIL 2018

Pe 5.10. klo 11:00-11:15, Turun seudun äidinkielenopettajien osasto. Kun
Musti muni mummon
Pe 5.10. klo 11:30-12, Kallas-lava. Kun Musti muni mummon
Pe klo 12.30-12.45, Runokuarmuris: viron kielen pikakurssi
Pe 5.10. klo 13-14 Messuavajaiset auditoriossa
Pe 5.10. klo 15:30-15:45, Kirjailijan ääni -lukuhetki 2 krs. Ykköne Pe
5.10. klo 17:00-17:20, Kuisti-lava. Heli Laaksonen: Ykköne
Pe 5.10. klo 17:25, Signeeraus Turun Kansallisen Kirjakaupan osastolla

***

La 6.10. klo 12.30-12.45, Runokuarmuris: viron kielen pikakurssi
La 6.10. klo 13.15-13.30 Runokuarmurin laval Runovartti
La 6.10. klo 15-15.20 Kallas-lava. Miten kustantaja maanitellaan
julkaisemaan virolaista kirjallisuutta?
La 6.10. klo 16.40-17.20 Kallas-lava. Voik runoi käänttä? Murrerunoi ei ainaka voi!
La 6.10. klo 21 Iltamat VPK:n talolla (alkaa klo 19)

***

Su 7.10. klo 11.15-11.30 Runokuarmurin laval Runovartti
Su 7.10. klo 12.30-12.45, Runokuarmuris: viron kielen pikakurssi
Su 7.10. klo 14:00-14:15, Turun seudun äidinkielenopettajien osasto. Ykköne
Su 7.10. klo 15:00-15:20, Agricola-lava. Heli Laaksonen JA Anne Vasko, Ykköne
Su 7.10. klo 15:20, Signeeraus Turun Kansallisen Kirjakaupan osastolla Su
7.10. klo 16:00-16:45, Agricola-lava. Turun tulevaisuus -keskustelu
(+Niina Repo, Tommi Kinnunen ja Riku Korhonen)


#turunkirjamessut #kirjamessut #turunmessukeskus #runoja #ykköne #kunmustimunimummon #wsoykirjat #turku #knappikukkane
#annevasko #runoilijahelilaaksonen #tyähullu #viro100  #eesti100 #pienikirjapuoti #turunvpktalo

 

 www.kirjamessut.fi

 

NÄHRÄ!

 

Heli
Ynnä Knappikukkane
Ynnä kaupansetä Henri Ynnä kaupantäti Päivi Ynnä Odelma!

03.10.2018 23:40
Priitta

OIOI, mää huamasi, et sullon Turunkirjamessulavvantaehtost jottai Palokunnantalol! Kerro siit...

23.09.2018 19:01
Helmi, se alkuperäinen

Kiitos kaikista kauniista sanoista!

 

Olen leijunut viikkotolkulla, enkä osaa sanoa mitään!

 

Helmi

12.09.2018 12:22
Heli Laaksonen

Leiju alas vaa see verra,

et mahrut Turu messukeskukse ovist sisäl päät kolauttamat.

 

Koht ne alka ja me nährä! OOO!


www.kirjamessut.fi


Heli

 

 

03.10.2018 23:37
Kristina Ruder

Tere.

 

Kohtumiseni Tartus

 

Kristina Ruder

05.09.2018 15:23
Heli Laaksonen

Oli tore kohtuda!


Heli

 

03.10.2018 23:36
Kristina Ruder

Tere ja aitäh vastuse eest

Ise elan Elva lähedal ning võime kohtuda, kui jääb aega mõneks minutiks.

Mis on see punkt, mis Soome kirjastajatele koostöö osas on oluline, et see õnnestuks?

Mina küll ei valda ise hästi soome keelt, kuid hea meelega oleksin kuidagi abiks nii enda kui ka teiste raamatute/kirjanike koostöö osas Soome kirjastustega arengut/koostööd edendama.

Õpin hea meelega soome keele paremini selgeks, olen hetkel õppimisroolis Speakly kaudu, aga algus seegi.

Kokkuvõtteks, kui saan aitan kaasa ja kohtuksin hea meelega.

Kristina

31.08.2018 10:49
Heli Laaksonen

Tere jälle!

Probleemid on sügaval - ja lahendused oleksid väga teretulnud...


Soomlased loevad aina vähem - ja eriti väliskirjandust (v.a. rootsi ja angloameerika). Eelarvamused nii media kui ka raamattupoodide hulgas on kõrged eesti (ja läti ja belgia ja sveitsi ja vene ja uus-meremaa) kirjandust vastu. Kirjastajad tahavad muidugi ka majandusliku edu - aga mis teha, kui ajalehed ei kirjuta ja lugejad põgenevad? Arvan, et see on rahvusvaheline mure.

 

Turu Raamatumessil 5.-7.10.2018 on õnneks teemamaaks Eesti!


Aga järgmisest nädalast:
Kui saad, tule kuulama meie esitusi Luulesõidul - saame vahetada ka sõna-kaks, võib-olla isegi lause!

 

Tulkka kaik muutki, ketkä Vironmaal kuljette, täsä o meijä runoajelun aiktaulu:

 

Luulesõit - Poetry slam 2018

Heli Laaksonen, Leelo Tungal, Ieva Samauska & Guntars Godins!

 

11.9.
11.00-12.00 Tallin, Lastekirjanduse keskus
16.00-16.45 Rahva Raamat, Viru keskus

 

12.9.
kell 11-12 Tartu linnaraamatukogu
kell 18 Tampere maja, esinemine täiskasvanutele

 

13.9.
kell 11-12 Elva linnaraamatukogu

 

14.9.
kell 11-11.50 Võrumaa keskraamatukogu


https://www.poetryride.com

 

Heli

 

05.09.2018 09:58
Kristina Ruder

Tere.

Kuidas on võimalik teha meil koostööd. Soovin lasteraamatud "See lustakas Katarina" ja "Minu nimi on..." (lugu maha jäetud koerast) võimaldada lugeda ka Soomes lastel. Kuidas saaksime teha koostööd?

Ootan tagasisidet. Kindlasti olen nõus ka ise abiks olema, kui kuidagi saan aidata.

29.08.2018 15:02
Heli Laaksonen

Tere ja tänu küsimast!

 

Üks mu lemmiktöödest siin ilmas on eestikeelsete tekstide tõlkimine! Kindlasti otsin kätte su raamatud - tulen Eestisse juba septembris,meil on 10.-15.9. Luulesõit Leelo Tungla ja Järvi Lipastiga, Guntars Lätist ja Jan Võrumaalt on seal ka. Tallinn, Võru, Elva... vähemalt.

 

Ainuke probleem tõlkimisega on see, et Soomest on väga raske leida kirjastajat. Tegime vist 5 aastat tööd, et saime Kivirähki Kaka ja kevade soome keelde, praegu on suur võitlus, et leiaksime Seltsimees lapsele kirjastajat. Vabatahtlikke pole veel ilmunud - kuigi raamat on ju elav klassik!

 

Nii et kuigi ma arvan, et soomlased peaksid lugema eesti tekste ja eestlased soome tekste, ma ei tea kuidas seda asja peaks praktikas ajama.

 

Aga mõtleme! 

Ela ilusasti!

 

Heli

 

 

 

29.08.2018 23:58
Priitta

Voi Helmi! Sää oles HELMI! Kiitän Helinki pualest.

28.08.2018 12:13
Heli Laaksonen

Tupla Helmi, Helmi toiseen!

29.08.2018 23:58
Helmi

Kun aakkostaa kirjan

voi numeroida toisen

 

Kirjoittaa ja mielikuvitella

kuinka numerot

liikkuu istuu jutustelee

lentää laulaa ja soi -

kuinka kauniisti ne soikaan

 

Yksi hempeän sininen

toinen paloauton punainen

kolmas vihreä

neljäs pinkki - joka hehkuu rakkautta

 

Voiko olla ihastumatta

kuuntelematta

voiko olla kiittämättä

urakasta uurastuksesta

kärsivällisyydestä

 

Voi olla onnesta mykkyrällä

käpertyä kainaloon kuulemaan

ihailemaan kuvia ja kansia

nukahtaa riemuun

nähdä lempeitä unia

 

 

Kiitos, että jaksat kirjoittaa ja lukea meille!

Helmi

27.08.2018 16:41
Heli Laaksonen

Voi ystävä kallis!

 

Näist sun pyäryttävän sulosist runokehukirjakiitoslyriikoistas tarttis kirja painatta, nahkakantine ja kultahelane.

 

Voi ko sunt vois monista, ottaissin 10 000 näi alkku, omal tontil, keikkareisuil ja tiänvarsillekki opastama, mitä olinka tekemäs ja mikä on kirjoje merkitys mailmas. Ko se pääse unhottuma joskus. Jos olis kymmenentuhat Helmi, ei tulis suru pusero eikä muihinka vaatekappaleissi. 

 

Ol perhosesiivenkeviäl miälel! San Opaalil onne (kyl sil kumminki joku juhla taas o meneilläs).

 

Huli

30.08.2018 00:07
Saija

Tänne vaan - kyllä Ouluun mahtuu usiampiaki ihimisiä yhtä aikaa! Tulukaa vaan kaikki! Luppaan monenlaista tapahtumaa, ilimaa ja ilimettä, mutta ko iteki teen äkkilähtöreissuja niin paikallaolostani en oo varma!! Kokkeilla voi! RUSKA on jo tänne tullu - osittain! Lapin ihimisiä kaipaan itekki! Halooooo ooooo! TERVETULUA!

Tuo IHME LAHJA kyllä kiinnostaa! Merkilliset kiehtovat saatesanat on B.O. sille keksiny! Pittää miettiä -- JA HANKKIA! Kiitos hänelle, joka saattoi tietoomme Wallinin Elinan Luetaan vielä -tekstin.

21.08.2018 21:48
Heli Laaksonen

Kitos kutsumast!

 

Se oliski Oulun-reisu, ko saatais sunt opastama! Vois sitä sivistyksen kipinäsaret, mikä taivaal kimaltelis meijä yl! Vaik Oulu on kaukan - taik siis etelä on kaukan - ei haurata haavei. Se olis nii hauskast!

 

Semmoset ja Tommoset. Ihme lahja - teost on muutamei tilattavis meijän Odelman kirjakaupast: odelma.uki@gmail.com, roppakaupal niit toistaseks (!) o www.elinawallin.fi -sivustol.

 

Kaikensorttissi kurjenhuutoi ja syysiloi muitaki sin!

 

 

Heli

30.08.2018 00:03
B.O. taikk mikäliä

Kiitos Saijal kivast kortist! Niit tule nykysi iha liia vähän postis. Tarttis itekki enempi niit lähettä eikä vaan kerät esimerkiks eteise seinäl. 

Tänäp olin maailman toisiks ensmäise porimurttese ja ruattinkiälise (molemppi yht aikka) lastenkirja julkkareis. Kuvat siin kirjas o Hulin ja teksti Wallini Elina. Hiano. Ällistyttävä. Ihme lahja. Wau!

Ja lisäks siin tilaisuudes oli yks Aapeli ja Enna, sydän sydän, heil molemmil. Kyl mun ny kelppa.

Nii, ja Saija. Voisi alotta sen pohjoste flikkojen viarailukiarrokse siält Oulust. Se pikanen piipahdus siihen kaupunkki vuas sit kesäl jätti hiuka semmose haave, et kerkkeis käymä siäl joskus muulloinki ja vaik hetken pidemppä. Jos lähtisinki ruskaretkel? Varotettu ny o. Ei sitä koskan tiä mitä mää saan päähän ja toteutanki viäl.

16.08.2018 21:00
Heli Laaksonen

Kyl,

Saija olis ansainnu Postilt pokaalin - nii uutterast hän meit muista millo mimmosillaki Oulutervesil. Ain niist tule yht hyväl miälel.

 

Ja Semmoset ynnä Tommoset, tosiaanki! Nyy niist o sit toinenki kirja olemas ja även på svenska, Sånhärssons & Såndärssons. Ei meist Elinan kans kumpika muist, kui sen pit kakskiäliseks tehrä, mut ireast on tullu pal kiitoksi. Www.elinawallin.fi anta lisätiaroi. Kiitos viäl yleisöl tulemisest ja erinomasel Aapelil geokätköurakoinnist ja -koulutuksest! Se o ollu miälenkiintonen tiä.

 

Sitä ei viäl tiär, mihen toi ruatinkiälinen tiä viä. Katota nyy, tulek Victorialt ja Danielilt kutsu, kotomaan linnajuhlis me jo olla olttu...

 

Heli

29.08.2018 23:49
Saija

Kuuleppa ny B.O. -- mehän kyllä tiietään että oot aika merkillinen! SE ei oo yllätys mutta kuitenki näköjään Sun ittes vaikia sitä tajuta. Ehkä se on hyvä - ylypiäksi oot aika vaatimaton ollu, mutta melekosta merkkiä!

Luulen että tarkotat pohojosen flikoil paria vielä ylempänä asuvaa mutta saahan sitä tästä väliltäki asuva/tuleva ilostua huomiosta! Mää vielä unelmoin Turun kiriamessuille pääsemisestä tänä vuonna - mutta Taiteijen yötä tännään Oulusaki vietetään. HYVVÄÄ kiriakiirusta Helillekin!

16.08.2018 11:51
Heli Laaksonen

Jos tämä oliski se vuas, et Oulun valo nähtäis Turun kirjamessuil!

 

Lokakuun ensmäse viikolopu olen siäl yät päivä- ja vois vaik ol, et  runokuarmuri Knappikukkanenki nokka näyttäis. Oltais sit kaik kolm runosialu kirjariamuittemas.

 

Heli

29.08.2018 23:43
B.O. taikk mikäliä monitoimikone

Oi ja voi ja kiitos ja kumarrus. Kyl te ny niimpal liikka kehut. Tulen pia ylppiäks ja luule olevan joku merkilline. Mut kyl vois ihmisel olla nii hyvä miäl ja mukava olo, ko sai treffat tutui viaraskirjalaissi. 

Mut yks haave mul o. Et pääsis viäl joku päivä treffama noit pohjose flikoi! 

08.08.2018 20:59
Heli Laaksonen

Saat olla vähä ylppiäki,

ko kerra olet tommone, juur tommone!

 

Pohjose haave o hyvä ja kannatettava.

 

Huli

29.08.2018 23:39
Helmi

Priitta on niin oikeassa! Taas!

 

Kiitos Säidenhaltijakirjapuodinpitäjälle, Odelle!

 

Kiitos navigaaaattoril/järjestykseenpistäjälle, vihtojen hankkijalle! BOlle!

Helmi

06.08.2018 16:47
Heli Laaksonen

Ja
ja
ja
ja
ja runomukulil
ja teil kaikil tiätty
ja viäl Ruskiasilmäsel!

06.08.2018 23:02
Priitta

Äskösest kiittelemisest puuttus viäl banderolliompelia. Ompeluynnämuutaitaja lisäks hän o navikaattori.

06.08.2018 10:30
Heli Laaksonen

Ja lisäks hän o kirjoje raahaja ja kassien kantamises auttaja ja valokuvaja. Kehusinki hänt jo jossa monitoiminaiseks - ja ko luin sen viästin myähemmi, olin kirjottanu minitoiminaine! Jessus, onneks, näit saa korjatuks, ei vois vääremmi enä kirjotta meijän pulusen ompelian kohral!

H

 

 

06.08.2018 23:04
Priitta

Nii se Helmi sanos kaike iha oikke. Mää lissä viäl kiitoksi Odel ku oli kaike nii hianostas järjestäny. Hän on kaike muu lisäks Säitte Haltiatar!

06.08.2018 10:23
Heli Laaksonen

Joo,

 

Ode!

Ja viäl meijä äit, ketä lakas Knappikukkase ja puristel matot ennen ko tulitte.

 

H

06.08.2018 23:04
Helmi

Hei ja kiitos!

 

Aivan uskomattoman hieno päivä eilen Lapissa - Rauman Lapissa.

 

Sain viimein oman uuden YKKÖNE - kirjan hyppysiini ja äänikirjan kans. Ne on molemmat aivan loistavia, siis ihanaa mahtavuutta. Numeroista Helimäisiä oivalluksia täynnä. Hauska ihana kaunis liikuttava.

Miten rohkeita ja hyvin esiintyviä mukuloita on löytynyt taas esittämään runoja ja Heli siellä mukana - muiden mukuloiden joukossa.

Illan kruununa päästiin tekemään juhlavihtavastaanottokuja juuri valituille Löylyemännälle ja -isännälle. Ja kyllä me iloisesti heidät vihdottiinkin.

Kuinka hyvällä mielellä voikaan ihminen lähteä kohti kotia rullaamaan, kun on sydän lämpöä täynnä ja kasettisoittimessa uusi YKKÖNE. Ja neljän polven kohdalla tulee aina liikutus - hän on vaan niin kauniisti taas kirjoittanut rakkaudesta.

Kiitos Heli ja Runomukulat!

 

Onnea Heli ja Miikka!

 

Sydämiä lähettäen Helmi ja Opaali

 

jk. "polttopuita" löytyy kyllä lisää - tuutte vaan hakemaan

04.08.2018 19:18
Heli Laaksonen

Oi tosiaanki,

emmääkä muist, et olis tämmöst päivä ollu. Kui hauska, et olitte sitä juhlistamas!

 

Ykköse julkkareitte iloset kotiviaraskirjajoukot, liahuvat banderollit, sirkkusilmäset mukulat - ja viuhuvat vihrat ja mun ammollas oleva kitani! Kirjajulkkareitte lisäks nimittäis viätetti toist juhla: mää ja Lappalaise Miikka saatti Löylyemännä ja Löylyisännä arvonimet 2018. Semmone kunniaosotus anneta Rauman Lapis vuasittais niil, ketkä o myäntesel taval pitäjä tuanu esil. 

 

Kuva ja hiukka selostustaki tualt:

http://ls24.fi/uutiset/loylypaivat-lahtivat-kayntiin-lapissa

 

Olen ollu hymy metrin levusena koko viikolopu.

Kiitos teil parhaat!

 

Heli

06.08.2018 23:12
Helmi

Hei hei hei,

 

montako yötä tarttee vielä nukkua? Ja odottaa, että pääsee reissuun?

 

Kamalan pitkää tämä oottelu on ollut! Mutta hyvää jaksaa varrota.

 

Mökin yllä lentelee iltaisin noin kolmekymmentä sudenkorentoa. Olen istunut kuistilla niitä ihailemassa. Syövät onneksi hyttysiä, ettei hyttyset syö minua. Suurimmat ja upeimmat käy minua morjestamassa aika lähelläkin, mutta pienimmät harjoittelee lentoa korkealla ja aukealla paikalla. Viime vuonna yksi sudenkorento istahti selkääni ja edellisenä vuonna käsivarteeni, että joku yhteys meillä on.

 

Perjantaita odotellessa Helmi

31.07.2018 12:37
Heli Laaksonen

Aik kulus ja Ykköne saatti julkistetuks!

En olis uskonu, et siit sentäs niin kiva tule!

Heli

 

 

06.08.2018 23:01
Oulu huikkaa

Hikiset sormet heti aamusta -- mutta OHHOH-JIPPII!!

HELI Kalevan isosa kuvasa ja YKKÖsestäki kyllä - enempi kuitenki presidenttien kuvia --ei kaikkia lintuina kyllä...

HYVIN kiriotettuki - liekö muissaki lehisä? Simopekka Virkkula toimittajana.

Saija kiittää!

15.07.2018 23:28
Heli Laaksonen

Heiiii Saija, suven helinä,

Kiitos Oulun-tervesist ja samas syssys miält kiahtovast, moniosasest postilähetyksest!

 

Virkkulan Simopekka tosiaanki kirjotti valtavan hyvän Ykkösest ja muist kuulumisist sunnuntaissi Lännenmedian tehti, TS, Satakunnan kansa, vissi Aamulehtiki ja näköjäs myäskin Kaleva. Laitan sen ihmiste ilmoil, ko saan oikian lehren kätte, kannatta lukke.

 

Ykköst o nyy mun pääs sisäpual ja ulkopual vilisemäl!

 

Heli

 

16.07.2018 14:29
Helmi

Voi ihme sentään!

 

KOKO maaailma on jo nähnyt saanut lukenut YKKÖSE

 

ja minä en ole nähnyt siitä ku kuvan tietokoneruudulta!

 

Mitämitämitä! Kuin tässä näin pääsi käymään?

 

Argh! Ihmettelee Helmi

15.07.2018 20:47
Heli Laaksonen

Heiii Helmi-Margareetta-Hellepäivän-ilo

 

näi o, kirja o lähetty latvialaisil ja pulkarialaisil ja Odelmalt tilanneil ja kenel viäl. Jos ei pysty olema, ni saa mennä kirjakaupast ostama ja lukke sen sit iha riakaleiks ja tulla ostama sit julkkareis 3.8. uure!

 

Äänikirjan voi täl hetkel reippaast tilata ja näytteen kuulustella Elisakirjast (https://kirja.elisa.fi/aanikirja/ykkone ), jos ossa. Cd-levy kannatta hankki hiukka myähemmi, tiätyist syist, mitkä kyl kerrota aikanas.Tulos o!

 

Ykköne o joka tapaukses nyy kaikkie ulottuvil, ketkä hiukanki tykkä!

 

Huli

 

 

16.07.2018 14:27
Priitta

Voiet meilloli lysti päivä Booktoril! Kaks mailma hauskint ihmist laval yht'aikka - Laaksone ja Heikkilä (Uutissi Turust)! Ja YKKÖNE! Taas Laaksone yllättä. Ai vaa lystimpä, välkympä, oivaltavampa, sialukkampa ja ryhrikkämpä (loppusointuiki ja limerikkiki). Nii on taas perehrytty aihessen kunnollasti ja löyretty valla uussi ulottuvuuksi numeroist ja numerottomuurest kans.

Emmää muuta ku vaa ihmettele! Taas o mailma avartunu.

14.07.2018 22:09
Heli Laaksonen

Kiitos Booktori-viarailust!

 

Muut saa heti ruveta munt karettuma: olen nähny sinitukkasen Priittan kampaajan livenä! Hän ol nätti ja vauhrikas hänki.

Booktoril Föriäijä Heikkilä näytti parastas - hän o nii hyvä haastattelija, et punastuskimun pualest. Hyvi hän myäski markkinalaussei lausus, Ykköne-jono helttes ihan kiamurteli. Myyjäpoikan ol yks ruskiasilmäne miäs.

 

Nii ja tiättyki hohtohehku-säkenöitteväst runopalautteest kans kiitoksi! Olen mää niit hionukki!

 

Vasttullei Ykköse äänikirjojaki ol myynnis, vaik ei olis ehkä kannattanu... Siäl o sisällös nimittäis häikkä eli proplemi. Koko Wsoy o nyy herätetty kesälomiltas sitä asia hoitama. Miätinnän al o viäl, et kummotti asiast varovast tiarottelis. Orotella siis sitä seurava erä, mikä o jo tilattu - ja ruveta sitä sit vast kuulustelema. Antteks viäl (vaik en se mää ollu). Jos jollai o levyl jotta muut ko runoi, saa ens tilas paremma version tilal - ja mult jonku yllärin, jos tule naamatusten pyytämä.

 

Ai vaa vilposemppa suve jatko kaikil ja satamäärin tervessi!

 

Heli

 

16.07.2018 14:20
Priitta

Voiet! Olis se hiano nährä toi Ihme-Lahjaki niimpia, ku mahrollist.

Nyt tartte heti lähte tutkima Suami-Arenamahrollisuut.

Mut huamiselt orotetem pal. Booktoril YKKÖNE!

13.07.2018 13:57
Heli Laaksonen

Hiano, et tulitte!

 

Fundeerataas viäl se Pori-mahrollisuuski kaikkie siskoje ja sikojen kans. Liikenneolot kuulemma on kiljuvat siin kaupunkis nyy, mut Areena o miälenkiintone. H

 

Heli

16.07.2018 14:11
B.O. taikk mikäliä ompelia

Hahaa! Mää ole nähny vilauksi siit Ihme-Lahjast ja näin tiätys yhden toisenki Ihana-Lahjan, ko kävin Poris.

Ja ehkä me poiketan pari mukulan kans ens viikol ostamas jo ennakolt se Ykköne! Ja fiilistellä sitä sit nii, et osata ulkko Löylypäivi mennes.

12.07.2018 17:48
Heli Laaksonen

Oooo,

kuarolausuntta banderolli al!

 

Yks soma frouva ol muute yhres valtakunnan päälehres sunnunta - mukulan kans paljus! Nähty!

 

Huli

 

16.07.2018 14:10
B.O. taikk mikäliä ompelia

No nii just! Ykköne oli Vanha Rauman kirjakaupa ikkunas ja mää seisosi huuli pyäriän ikkunan takan. Meni ens ohitte ja pakko oli palat kattoma, et näink oikke, mut siäl se oli.

Mut pidetä me silti juhlallise julkasujuhla Lapis. Banderolli suunnittelu o jo alotettu, mut ompelu jää perinteisest viime tippa. Eik se kuitenki ol nii, et hyvi suunniteltu o jo melkkest tehty.

Muutama muu ompeluprojekti täsä onki ollu kevää ja kesä aikan nii et kone o surrannu melkke joka päivä. Yhten ehton otin konen föli ja läksin Pori yhde ihana Elinan tykö ompelema et saatti mekko tehdyks.

Syksy suunnitelmis oliski lähte opetteleman taas lissä ompelustaitoi. Mut enne sitä hoideta alt pois yks Pitsviikko ja Löylypäivät ja Patolampiteatterin kesä esitykse.

07.07.2018 20:54
Heli Laaksonen

Oi ompelia!

 

Jos sunt oikke uteloitta, ni men vaa hakema vanhan Rauman kirjakaupast se Ykköne. Siäl o nyy jo olemas nimmaroitujakin kappalei, ko kipasin.

 

Suurhianot ykkösjulkkarit joka tapaukses o sit Rauman Lapis löylypäivil, misä lipu liahuva ja banderolli hulmuva ja runomukula lausuva!

 

Sen hame-Elinanki kans meil o jännät ajat. 19.7. on keikka SuomiAreenal - ja siäl paljasteta, kummone opus onka se meijä uus, elokuus ilmestyvä Semmoset ja Tommoset - Ihme lahja. Meil o ollu siin avustajana mm. poliisi!

 

Kiva nährä, mialummi oikke mont kertta!

Uussi keikoi kannatta syynätä tost: www.hulimaa.fi/keikat

ja Ykköskuulumissi: www.hulimaa.fi/ykkone

 

 

Heli

 

 

11.07.2018 23:36
Sari

Tot maar saa käyttää!!

Mä toivon kans et muutki löytäs tän opuksen. Se tuo nii pal iloo lukijal ja todistetust myös kuulioil. Onneks meil o pal lapsii ja mont muut lukijaa koulus, ja jokanen tunttee muutaman toisist kouluist nii sana kulkke.

Aurinkoist kesä jatkoo!

-Sari

04.07.2018 22:58
Heli Laaksonen

Kiitos käyttöluvast

ja pal iloi piänil ja suuril

Kun Musti muni mummon -lukijoil!

 

Heli

04.07.2018 23:12
Helmi

IIIIK,

 

miten ihanaa YKKÖNE ilmestyny!

 

Tänne hetimitenjuur yksi kappale - näin ensi hätään!

 

ONNEA UUDESTA KIRJASTA HELI!

 

t.Helmi

04.07.2018 11:41
Heli Laaksonen

No ajatelkka,

 

ko Ykköst ei ol eres viäl meijä Odelman pikku verkkokirjakaupas!

Vissi odelma.uki(a)gmail.com sen ensmäste joukos saa, nii et ainaki kannatta kysellä.

CD-äänikirja on tulos 26.7. - ja Elisan äänikirjapalveluihi pari viiko sisäl - jos nyy joku semmossi ossa käyttä.

 

Joka tapaukses: kiitos onnittelust! Hilppiä o miäl!

 

Heli

04.07.2018 23:17
Priitta

Mitämitä? Ykköne vahinkos ilmestyny! Mää ajattele sitä nyt heti - ja tiätty viäl huamenki!

Tahron luke se NYT! YKKÖNE Ykkösenäs! Tänne heti!

Sevverran tartte kääntämisest, et aikoinas ole ollu paljo lapio varres. Eli kääntäny olem paljonki.

Andrusin kääntämisest oli mut iso hyäty. Olttin nimittäis kuurenkymmene varsinaissuamalaise seniorin kans kansallistapamises Pärnus seittemänkymmene pärnumaalaisen kans. EU-asjois. (Muistaka äänestä EU-vaaleis ens kevä!) Siäl huamasi, et eesti keel sujus normali paremmi.

04.07.2018 10:18
Priitta

Jatko Rumim parpeihi:

Mut pikkusel Henril ei ollu ollenka parpinukke, ku see leikkis vaa autoil Nys seeki alko vaatima ittelles parpi! Ja parkus niin kauva, et mummu kyllästys ja läksi kauppa. See osti lapsellapsel kaunim parpi, mil oli vaaliampunane prinsessaklänninki.

Pikkune Henri meni riamust sekasi. See anto mummul pusu ja ryntäs oma huanesses. Ku mummu meni poika kattoma, ni see oli joo ehtiny repi parpilt vaattet poijes ja färjäs nukketas huapakynäl ruskiakiharaiseks.

¨Henri, mitä sää tees!¨ peljästys mummu.

¨Mää teen täst apina¨, Henri vastas. ¨Kamala viirakkopaholaise!¨, see nauro onnellisenas.

Ja mitä sit päikkikses seuraval päivät tapahtus?¨ Siäl leikkitti aamust iltta rumilusten koulu ja rumilusten tanssiaissi ja rumilusten kampamo. Ja kaiken kukkuraks rumilusten rumuuskilpailu, misä voittaja olis kaikkest kamalampi parpi. Mut siit tuli tasapeli, ku kaikki parpit oli yhtä rumi.

03.07.2018 14:58
Heli Laaksonen

LOPPU!
LOPPU!

Mikä hiano lopetus jutul - sekä Andrukselt et sult kääntäjälahjakkuus Priittal! Oleksääki sala ollu koko ajan kääntäjä vai oleksää vähäflikaltas seljän takka kurkkimal oppinu viime aikoin vast vai mitä tämmönen taito o? Kerro heti!


Mää olissin kyl lukenu vaik kui mont. Mul o auton tuuliklasi pyrskimisest märk, ko otin hullu tiatokonen kätte ja rupesin sun käännöstäs siin orotelles lukema (en ajaes).Niinko mää aikasemmi paljastin: Ykköne o ilmestyny vahinkos jo. Mut ei ajatella sitä nyy. Ajatella sitä huamen (Eik Tuule viämäs vähän tämmötti sanottu?)


Heli

 

04.07.2018 01:15
Powered by JoomVita VitaBook