Kodiksamia-kirjallisuuspalkinto 2024 kuvateokselle, jossa yhdistyy taidekirja ja tunnekirja – Niemelän ja Revonkorven Kun kiipeän kirsikkapuuhun lumosi taianomaisella maailmallaan

Julkaisuvapaa TIEDOTE 12.12.2024

Kodiksamia-kirjallisuuspalkinto kuvateokselle, jossa yhdistyy taidekirja ja tunnekirja – Reetta Niemelän ja Pete Revonkorven Kun kiipeän kirsikkapuuhun lumosi taianomaisella maailmallaan



Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon saa tänä vuonna Reetta Niemelän ja Pete Revonkorven kaikenikäisten kuvateos Kun kiipeän kirsikkapuuhun (Sammakko 2023).


Reetta Niemelän
ja Pete Revonkorven Kun kiipeän kirsikkapuuhun (Sammakko 2023) on unenomaisen kaunis, itkettävän ihana kuvakirja, jonka lukijalle ei ole ikärajaa. Teoksen maailmaan voi samota lapsi, aikuinen – tai molemmat yhdessä. Kirja ymmärtää yksin jäänyttä lasta, se ymmärtää yksin jättävää aikuista, hänen uppoamisensa, liukenemisensa, hapertumisensa – ja uuden toiveikkuuden. Pete Revonkorven kaunissieluiset, välillä surrealistisetkin kuvat ovat sadunhohtoisia kuin kirkkaat aamusumut. Reetta Niemelän pienet, hiljaiset, väkevät ja vaikuttavat lauseet saavat muistamaan lapsuuden, saavat ajattelemaan aikuisuutta, sitä miten meillä on kehon lisäksi vaalittavana myös mieli. Omamme. Toistemme.


Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon 13-vuotisessa historiassa Kun kiipeät kirsikkapuuhun on ensimmäinen voittajateos, jossa kuvituksella on näin vahva osuus. Kuvat ja sanat kulkevat samassa maailmassa. Kun Niemelän lauseet puhuvat syvästä ikävästä, Revonkorpi näyttää talvisen, yksinäisen maantien meren pohjassa.  



Pete Revonkorven kuvitusta teoksesta Kun kiipeät kirsikkapuuhun (Sammakko 2023)

Reetta Niemelä (1973) on kirjoittanut moniin kirjallisuudenlajeihin kuuluvia teoksia, ja jokaisessa niissä lämmittää hehkuvana arinana runoilijuus. Kun kiipeät kirsikkapuuhun sisältää vain kuutisenkymmentä virkettä, kirkkaita, suoraan kohti tulevia sanoja. Ne luovat pienillä eleillä suuren tilanteen  ”Toivoin, ettet ikinä laskisi minua alas. Mutta sinä laskit.” Tunteita ja niiden tuntijoita Niemelä ymmärtää, armahtaa, myöntyy murheisiin – antaa lopulta kuitenkin valon voittaa.


Pete Revonkorpi (1980) maalaa ikään kuin eksyksissä olevan ihmisen alitajunta tulisi näkyväksi. Tunne sisäisestä jäätymisestä piirtyy jääpuikkoina keittiön pöydän äärelle. Hahmot haihtuvat ilmaan, kun suru on liian suurta, kirsikkapuut kasvavat autioiden talojen lävitse kevättaivaalle, kun noustaan uutta toivoa kohti. Surrealismi on hiljaista, mutta vahvaa kun revenneiden ruusutapettien takaa paljastuu meri. ”Kun kukaan ei ole vielä lähtenyt pois”, pysäyttää hetken Reetta Niemelän lause – ja kuva näyttää sinisen talon tähtitaivaan alla, tuulen yltymisen heinikossa. Värit muuttelehtivat tukahduttavan harmaasta katupölystä suloiseen suvipäivään.


Heli Laaksonen ojentaa taiteilijoille Kodiksamia-palkinnon – 30 000 ohrankryyniä – yksityistilaisuudessa sopivana ajankohtana.

Pete Revonkorven kuvitusta teoksesta Kun kiipeät kirsikkapuuhun (Sammakko 2023)


Muut Kodiksamia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat vuodelle 2024 olivat: Miina Supisen romaani Kultainen Peura (Otava 2024), Anni Kytömäen suurromaani Mirabilis (Gummerus 2024), italialaisen Italo Svevon pienoisromaani Onnistunut kepponen (Impromptu Kustannus 2024, suom. Juuso Kortelainen, alkup. Una burla riuscita, 1926), ukrainalaisen Jevhenija Kuznjetsovan romaani Tikapuut (Aula & Co 2024, suom. Eero Balk, alkup. Драбина) sekä Henri Hagmanin Värimaalauksen huipulle – 18 askelta puhtaampaan näkemiseen (Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta 2023).


Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon nimi juontuu syntysijoiltaan Kodiksamin kylästä, Rauman Lapista.


Ensimmäisen Kodiksamian vuonna 2011 sai Tapio Koivukari romaanistaan Ariasman – Kertomus valaanpyytäjistä. 30 000 ryynin palkinto ojennettiin 2012 Eeva Kilvelle teoksesta Kuolinsiivous. 2013 Kodiksamian vastaanotti runoilija Lealiisa Kivikari teoksestaan Talo Kalliosaarella. 2014 palkittiin Juha Hurmeen Nyljetyt ajatukset, 2015 romaanikirjailija Unto Seppänen Kyynäräisen Sohvi ja kylänrieha, palkinnon otti vastaan hänen poikansa Esa Seppänen. 2016 voittaja oli Olli Heikkosen runoteos Regional-express, 2017 Katja Kallion romaani Yön kantaja, vuonna 2018 palkittiin Janne Saarikiven esseemäinen puheenvuoro Suomen kieli ja mieli, 2019 Johanna Venhon romaani Ensimmäinen nainen, 2020 Meiju Niskalan kuva-sana-teos Kun syvään hengittäminen ei riitä ja 2021 Jaan Kaplinskin postuumi runokokoelma Ilta tuo takaisin kaiken (suom. Anja Salokannel ja Pauli Tapio). 2022 kodiksamiapalkittiin Petri Keto-Tokoin ja Juha Siitosen Puiden asukkaat – Suomen puiden seuralaislajit (Gaudeamus 2021). 2023 Kodiksamian sai Kaarina Silmunen tietokirjallaan Löytöretkellä Baltian luonnossa.


Onneks olkko ehrokkail – ja kiitos hyvist kirjoist! Jokainen lukija voi antaa itsekin oman Kodiksamia-palkintonsa. Älä tyydy muiden palkintojulistuksiin. Valitse itse kuusi kirjasuosikkiasi ja jaa ne muiden kanssa - pidät samalla kirjallisuutta otsikoissa.


Heli Laaksonen
www.hulimaa.fi

Edellinen
Edellinen

Ettippäi! Vaik kakspyäräsel kolmipyäräl!

Seuraava
Seuraava

Kodiksamia-kirjallisuuspalkintoehdokkaat 2024 muistuttavat valosta, väristä ja ihmisluonnon kiharaisuudesta