Suomen kieli ja mieli hurmasi Kodiksamia-raadin

 

Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon 2018 saa Janne Saarikivi viisaasta ja herättelevästä teoksestaan Suomen kieli ja mieli (Teos 2018). 236 sivua.

Esseemäinen puheenvuoro purkaa kieliin liittyviä luuloja ja myyttejä ja avaa uusia maisemia maailman kulttuureihin, omaammekin. Se porskuttaa rohkeasti valtavirtaan. Oppineisuutta ei suinkaan hävetä: kirja päinvastoin muistuttaa siitä, miksi on tärkeää, että meillä on tietävät ja näkemykselliset ihmiset ympärillämme. Huumori - jota Saarikivi käyttää ankaruudestaan huolimatta viljalti - on älykästä ja kirpeää. Omakohtainen suhde suomen kieleen ja kirjallisuuteen tulee kiinnostavasti esille.

Suomen kieli ja mieli pitäisi painaa kultakirjaimin hopeapaperille ja määrätä pakolliseksi lukemistoksi jokaiselle maailman lukutaitoiselle. Terävää, vitsikästä ja viiltävää pamflettimaista kirjaa lukee huudahdellen ja vaikeroiden. Saarikivellä on pääkoppaa ajatella ja pokkaa sanoa suoraan. Mitä meistä jää, jos luovumme suomesta, vaihdamme sen hilpeinä angloamerikkalaiseen kulttuuriin luullen kansainvälistyvämme? Kielien, kulttuurien ja luonnon monipuolisuuden tärkeä ylistyslaulu.

”Maailmassa, joka on vapauttanut meidät orjuudesta, tyydyttänyt
välttämättömät materiaaliset tarpeet ja antanut taidon lukea ja kirjoittaa, ihmisillä on vapaus valita mitä he syövät, kuinka pukeutuvat ja kenen kanssa menee naimisiin. Silti syystä tai toisesta emme näe ympärillämme runsaasti tupsukenkiä, kaftaaneja, korkeita hattuja ja kumipukuja, vaan lähinnä pelkästään farkkuja, T-paitoja ja tennareita. Kun kaikki saavat valita asuinpaikan, uskonnon ja kielen, tuloksena ei ole kulttuurin rikkaus ja varioivuus vaan se, että ihmiset matkivat pelokkaina toisiaan ja tyytyvät valtavirran identiteetteihin.”

 

ONNEA VOITTAJALLE JA KIITOS VALAISEVASTA LUKUKOKEMUKSESTA

 

 

Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon kuusi ehdokasta valittiin vuonna 2018 kahdeksannen kerran. Palkinto myönnetään vuosittain merkitykselliselle elävälle tai kuolleelle, uudelle tai iankaikkiselle, suomalaiselle tai ulkomaiselle kirjoittajalle, kauno- tai tietokirjailijalle. Tärkein palkitsemisperuste on unohtumaton lukuelämys. 6.12.2018 julkistettavalle voittajalle luovutetaan henkilökohtaisesti Kodiksamia-palkinto, 30 000 ohraryyniä. Tänä vuonna kryynit lahjoittaa paikallinen Haudan Karikon mylly. Raadin ainoa jäsen ja palkinnon perustaja on sanamaija Heli Laaksonen.