Milt tuntuis, jos sais olla esikoiskirjailija viäl kerra? Vail orotuksi, vail leimoi, luuloi, kuulopuhei? Aik o armotoine, ei se anna ensmässi kertoi meil ko yhre. Sen käsittämine anta  viäläki suuremma syy olla pilvenpäälkulkevan onnelline, ko saa seistä uuren alan eres. Maalausnäyttely, mikä munt kutsutti Emil Cedercreutzin museos, Harjavallas pitämä, o nyy ihmisil auk ja olen päässy jo kuulema yleisön ajatuksi-vaikutelmi siit. Suur osa mene näi:


"Emmää tiänny, et sää teet tämmössi!"
"Et sää voinu tiättä, ko mää en tiänny ittekkä!"

 

Tämä o vuarijalavan halkastul pinnal tehty Runkosarja eli jos puut puhuis, olisko meil aikka kuunnel?

Tyät on semmossi 70 cm korkkioi ja niitte nimet oikkialt vasemmal o:
Ja leppäkerttu valhetteli suut silmät täytte.
3 turhanpäiväst ja yks viaraslaji
Rakas, kutsusin meil 100 viarast!
Ko ei vaan kimalaine sais täst ikän tiättä!

 
Niinko voi huamata, teoste nimet on puale runon mittassi...  Kuva- ja sanataire on kuvis kylki kyljes.

 

Osa näyttelyn töist o myynnis - muutama o jo varattukki! - ja tost uutismaalaus-sarjan kuvast teetin julisteenki.
Tämä  o suure hellyyre vallas ja hyvi nopiast syntyny tyä: "Presidenttipari saa perheenlisäystä." Kaik symboliikka on kuvas olemas, niinipuut myäte...Se tuntu kivalt, et jatko o valla ja kokonas auk. Se tulevaisuure näkymä, mikä mul o ain ollu sumune, o nyy viäläki sumusemp, ja kompassiki o meres. Mut ei haitta! Tämä sumu on pehmune  ja hyvähajune, ei mun tartte tiättä mitä sen takan o.

 

Silmäys ovelt näyttelytilan pual näyttä tämmöselt. SIin on keskel installaatio Muuttoliike, sen yläpual hermoheikon tuulikello. Runkosarjast pääse selvil vaan kiärtämäl ne ympärs... Punane teossarja tual takan o nimeltäs Pyhä, ja sen syntymist mun on kaikkist vaikioin selittä. Ja semmoseks alitajunnast tulleeks se saa jääräkki. Kuva: HL

 

Näyttelys olen saanu tutustu myäski uurelaissi ihmissi, kuvantekijöihi. Mun kans samas näyttelysumas o hurmaava autotairemaalar Simo Riikone ja akvarellisti Tello Anttilan leskimiäs Esa Anttila, ketä esittele ittes pensselinpesijäks. Tääl me avajaisinnoissamme olla! Mul on irentiteettikriisihame pääl. On semmone tunne, et ihmise ei usko, et mää ole itte maalannu taulut, ellei mul ol mun oma maalausklänninki pääl!

 

Simo Riikonen, Heli Laaksonen, Esa Anttila 22.10.2017  Emil Cedercreutzin museo. Kuva: Miikka Lappalainen.

 

 

Jos pääset, käy kattomas omil silmil. Harjavalta o Syrän-Satakunnas, kaiken keskel. Ja nii. On täsä viäl kirjallissiaki haavei jäljel ja esiintymisajatuksi

 

Heli