Runoilija HELI LAAKSOSEN Pieni perunannostokiertue 2014


ti 7.10. Rymättylä, Rymättylän koulu. Järj. Röölän kylätoimikunta.
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja 041 484 4032 (Tuulamaria) ja 040 737 9525 (Tuija)

ke 8.10. Hyvinkää, Hyvinkää-Sali. Lippupiste (Nämä liput vast vko 20)

ke 15.10. Helsingin Käpylä, Karjalatalo. Lippupiste

to 16.10. Mynämäki, Yhteiskoulu.
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja 044 257 7007 Järj. Wirmo-seura

la 18.10. Salo, (yä-runoi! Klo 22) Teatteri Provinssi. Lippupiste (Nämä liput vast vko 20)

ti 21.10. Jyväskylä, Paviljonki. Lippupalvelu

ke 22.10. Turku, Logomo. LippupisteKaikki runokeikat alkavat klo 19 paitsi Salon yärunot klo 22.

Keikkapaikkalista täydentyy suven myötä! Tervetulo!
Nii juu,  luves täst, mist oikke on kysymys:

Heli Laaksosen Pieni perunannostokiertue lupaa runoja laareissa ja sanoja säkeissä

Runoilija Heli Laaksonen riemuitsee oman yrityksensä, Sanatoimisto Hulimaan, kymmenestä täydestä vuodesta ja lähtee juhlistamaan sitä lukijoidensa pariin Pienelle perunannostokiertueelle.

 Pieni perunannostokiertue ei ole erityisen pieni eikä sillä nosteta perunoita. Se on yhden-naisen-runoesitys, jolla moni asia tehdään eri tavalla kuin ennen. Mennään paikkoihin, jonne ei yleensä mennä, toivotaan paikalle yleisöä, joka tavallisesti ei runoiltoihin pääse – ja kerrotaan varmasti jokunen juttu, jota ei ole ennen kerrottu. Heli Laaksonen huikkaa runoiltansa tunnukseksi: Runoi laareis, sanoi säkeis!


Lokakuun 7. päivä liikahtavan kiertueen kohteiksi on valittu aivan huvikseen niitä paikkakuntia, joiden nimessä esiintyy y ja ä. Näin saatiin mukaan Rymättylä, Mynämäki, Hyvinkää, Jyväskylä ja Helsingin Käpylä. Poikkeukset vahvistavat säännön: Turun Logomo on mukana siksi, että se hyvii yleisöä yllätyksin ja Salon Provinssiteatteri sai paikkansa, kun esiintymisaikaa myöhennettiin ja päätettiin lukea yärunoi! Keikkalista on elävä ja täydentyy vielä.

 

Erityisellä hartaudella on otettu huomioon saavutettavuus. Runoja tuodaan nyt pienillekin paikkakunnille ja maalaismiljööseen. Turun Logomoon toivotaan vaeltavan muun runoyleisön lisäksi kuulo- ja näkövammaisia, sillä esityksessä otetaan huomioon myös näiden ryhmien erikoistarpeet.

 

Helin runoesitysten ydin on entisellään: runoja runsaanlaisesti vanhoista, uusista ja tulevista kirjoista, aina Pulu uis -esikoisteoksesta Finlandia junior -ehdokas Aapiseen saakka. Tarinoinnissa saavat sijansa luonnon ikuiset ihmeet, kirjailijapolon noloudet, liftausmatka rekkojen kyydissä, joiden jyrinässä syntyi uusi, vielä julkaisematon näytelmä – kiertueella paljastuu lisää.

 

Lavastus tuo mielleyhtymiä maailmanpyörästä perunakoriin, mukuluuden makeista muistoista ihmisen huikeaan, haikeaan elämänkaareen. Helin runokiertueilla on aina panostettu hyvään äänentoistoon. Kenenkään ei tahdota huokaavan: Muuto ol iha hyvä, mut ei kuulunu mittä!

 

Idea Pieneen perunannostokiertueseen syntyi Tasavallan presidentin itsenäisyyspäiväjuhlissa 2013, kun Helin yllä ollut perunakuosinen hame herätti äimistystä kansalaisissa. Tästä puvusta sukeutui runokiertue-asu. Eipä peruna ja maalaiskulttuuri kaukana ole runoilijan elämästä muutenkaan. Mielessä ovat lapsuuden syksyiset perunannostotalkoot, lounaista murretta praakaavat perunanmyyjät Turun torilla, kukkiipa peruna nykyisinkin kotopihassa Rauman Lapissa.

 

Heli uskoo kiertueensa jujuun: ”Ei tämä peruna-aihe mittän kaukka ol hajettu. Ajatelkka kui hyvi see monel paikkakunnal sopi. Rymättylä o varhaisperunan kuninkaskunta, Salos ja Mynämäes kehiteltti perunanostokonei. Yhrelaist perunanostamist tämä kulttuuryrittäminenki o. Vuaskymmene jo olen keväste sanoi kylväny ja syksyste kirjasatoi toivonu. Yks toteutumaton haave o viäl: voi jos pääsis perunalastutehtal runoilema. Ei tiär vaik hee joku päiv soittaiski!”

Pieni perunannostokiertue järjestetään yhteistyössä Ohjelmapalvelu Koetinkiven, Sanatoimisto Hulimaan ja monen paikallisen toimijan kanssa. Se on Heli Laaksosen kuudes kiertue.


***

Lisäihmettelyi: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.